Gotovi parket je vse bolj priljubljena izbira za tla v domovih in poslovnih prostorih zaradi svoje estetike, trajnosti in enostavnosti namestitve. Vendar pa se med ljudmi pojavljajo različne dileme in vprašanja glede izbire materiala, vzdrževanja, namestitve, prilagajanja različnim podlagam in še veliko več.


V nadaljevanju odgovarjamo na pogosta vprašanja o External link opens in new tab or windowgotovem parketu, ki se pojavljajo na forumih.


Kako prepoznati dober gotovi parket?

Dober gotovi parket mora imeti kvalitetno površinsko obdelavo, ki ga varuje pred obrabo in poškodbami. Pomembna so zaščitna sredstva s katerimi je parket premazan. Pomembna je debelina zgornjega sloja.

Na trgu se najde parket z debelino zgornjega sloja od 2-4mm. Debelejši zgornji sloj pomeni kvalitetnejši parket. Prav tako je pomemben spodnji sloj. Na trgu obstajajo različne podloge za parket od medi pana, smreke, topole, vezane plošče
breza… Najkvalitetnejša podloga je vezana plošča breze.

Ali je visoka cena pogoj za kvaliteten gotovi parket?

Ne nujno, cena ni vedno pokazatelj kvalitetnega gotovega parketa. Lahko najdete tudi poceni gotove parkete, ki so kakovostni, vendar pa se morate prepričati, da izdelek izpolnjuje vaše zahteve glede kakovosti in trajnosti.

Pri izbiri gotovega parketa je potrebno paziti na certifikate in poreklo lesa, debelino in trdnost plasti, ki tvorijo parket, pa tudi na obdelavo in zaščitni sloj, ki ščiti parket pred obrabo in vlago.

Ali se splača gotovi parket, če nimaš talnega gretja?

V stanovanjih, ki nimajo talnega gretja lahko oljen gotovi parket pripomore k zmanjšanju stroškov ogrevanja v hladnejših mesecih, saj je oljen parket toplejši od lakiranega parketa oz. od vseh ostalih talnih oblog.

Glavne razlike med gotovim parketom in laminatom?

Gotovi parket je sestavljen iz 2 ali več plasti pravega lesa, je trajen, odporen proti obrabi, daje prostoru toplino in naravni videz lesa. Lahko ga večkrat obnavljamo, saj ga je mogoče brusiti ali krtačite ter oljiti ali lakirati.

Laminat je sestavljen iz več plasti, ki so običajno stisnjene skupaj. Ta vrsta talne obloge na spodnji strani vsebuje HDF (High Density Fiberboard), nato pa laminirano površino z vzorcem, ki posnema videz lesa, kamna ali keramike. Laminat je cenovno ugodnejši od gotovega parketa. Je odporen proti praskam in madežem vendar ga ni možno obnavljati, saj je površina laminata prevlečena s zaščitnim slojem, ki ga ni možno ostraniti.

Lahko razlikujemo po videzu, odpornosti proti obrabi, stroških, trajnosti in možnosti obnavljanja. Vsi ti dejavniki so pomembni pri odločanju, katero vrsto talne obloge izbrati zavaš prostor.

Ali lahko sam položim gotovi parket?

Polaganje parketa zahteva določene veščine in znanja, zato priporočamo, da najprej preizkusite svoje spretnosti na manjšem in manj vidnem območju, preden se lotite celotnega prostora.

Poleg tega je pomembno skrbno preučiti navodila proizvajalca in upoštevati vsa priporočila in predpise za pravilno namestitev, da dosežete uspešen in trajen rezultat. V primeru, da nimate izkušenj ali ne poznate postopkov, vam svetujemo, da delo prepustite External link opens in new tab or windowstrokovnjaku za parketarstvo, ki bo zagotovil ustrezno instalacijo vašega gotovega parketa.

Katere so prednosti in slabosti gotovega parketa?

Prednosti gotovega parketa so:
- Hitrost in enostavnost namestitve: gotovi parket zahteva manj dela in časa za namestitev, kot ostali parketi.
- Širok izbor stilov in dimenzij: gotovi parketi so na voljo v različnih stilih in dimenzijah, kar vam omogoča, da izberete parket, ki se najbolje ujema s stilom vašega doma
- Ni potrebe po brušenju in lakiranju oz. oljenju: Gotovi parket je še obdelan z zaključnim slojem laka ali olja, tako da ni potrebe, da ga na objektu brusite in lakirate oz. oljite, kot ostale masivne parkete
- Površina odporna na praske in trajna: gotovi parket je izdelan iz visokokakovostnih materialov, ki so odporni na obrabo in praske.
- Gotovi parket, ki se lepi je fiksiran na tla ga lahko kasneje brez obnavljamo

Slabosti gotovega parketa:
- Stroški: gotovi parket ima običajno višjo ceno kot ostali masivni parketi. Poleg tega lahko na ceno vpliva tudi kakovost parketa
- Potencialne težave s spoji pri parketu na klik: ker gotovi parket sestoji iz posameznih desk, so spoji med njimi lahko problematični. Če se deske razmaknejo sli ne držijo skupaj, lahko to povzroči težave z obrabo parketa in gibanjem desk. Prav tako, ga ni možno kasneje obnavljati.