Dvoslojni gotovi parket je vrsta parketa, ki je sestavljen iz dveh plasti različnih lesnih materialov. Ta vrsta parketa običajno vključuje zgornjo plast trdega lesa, ki daje parketu estetski videz in trpežnost, ter spodnjo plast iz vezane plošče ali druge vrste lesa, ki zagotavlja stabilnost.


Troslojni gotovi parket je podoben koncept kot dvoslojni gotovi parket, vendar ima tri plasti različnih lesnih materialov. Plasti so običajno postavljene pravokotno druga na drugo, kar pripomore k stabilnosti in trpežnosti parketa. Spodnja plast je običajno izdelana iz vezane plošče ali druge vrste lesa, ki ima dobro stabilnost. Srednja plast je pogosto iz masivnega lesa , medtem ko je zgornja plast najpogosteje sestavljena iz trdega lesa, ki daje parketu estetski videz.


Prednosti

Prednosti dvoslojnega gotovega parketa so lažja namestitev oz. vgraditev parketa, hitra vgradnja v primerjavi z masivnim parketom, manj občutljiv na vlažnost in temperaturne spremembe, primeren za talno ogrevanje ter primernejši za uporabo v prostorih, kjer bi masivni parket morda bil manj primeren.


Prednosti troslojnega gotovega parketa so prav tako boljša stabilnost in manjša občutljivost na vlažnost v primerjavi z masivnim parketom. Poleg tega je lažja namestitev, manjša občutljivost na spremembe v vlažnosti in temperaturi.


Gotovi parket je pripravljen na uporabo takoj po namestitvi, saj ne zahteva dodatnega lakiranja ali oljenja. Gotovi parketi je priljubljen izbor pri obnovi domov ali pri novogradnjah, saj združuje estetske prednosti masivnega parketa z boljšo stabilnostjo in enostavnejšo namestitvijo.


Cenovna razlika med dvoslojnim in troslojnim gotovim parketom je odvisna od več dejavnikov, vključno s kakovostjo uporabljenih materialov, vrsto lesa, proizvajalcem, debelino zgornje plasti, vzorcem in obliko parketa.


  • Debelina zgornje plasti: dvoslojni gotovi parket ima običajno debelejšo zgornjo plast trdega lesa v primerjavi s troslojnim parketom

  • Vrsta lesa: različne vrste lesa imajo različne cene. Redkejše in eksotične vrste lesa so običajno dražje od bolj pogostih vrst.

  • Kakovost vezane plošče: čeprav sta tako dvoslojni kot troslojni gotovi parket sestavljena iz vezane plošče ali podobnih materialov, se lahko razlikujejo glede kakovosti osnovnih plasti, kar vpliva na ceno.

  • Proizvajalec: priznani proizvajalci, ki slovijo po visoki kakovosti svojih izdelkov imajo višje cene

  • Vzorec in oblika parketa: posebni vzorci, oblike ali zaključki parketa lahko vplivajo na ceno. Prav tako so lahko posebni dizajni ali unikatne oblike dražje.

  • Geografske razlike: cene se lahko razlikujejo glede na geografsko območje, kjer kupujete parket, zaradi razlik v lokalnih stroških dela, dostave in drugih dejavnikov. V splošnem velja, da je dvoslojni gotovi parket pogosto nekoliko dražji od troslojnega parketa, ker ima debelejšo zgornjo plast, večjo stabilnost in boljšo prevodnost pri talnem gretju.


Katerega torej izbrati?

Izbira med dvoslojnim in troslojnim gotovim parketom za novogradnjo je odvisna od več dejavnikov, vključno z osebnimi preferencami, proračunom, lokacijo namestitve in želenim videzom prostora.


Obe vrsti parketa imata svoje prednosti in omejitve, zato je pomembno upoštevati različne faktorje:

  • Stabilnost in občutljivost na vlažnost: Troslojni gotovi parket zaradi svoje dodatne plasti ponuja nekoliko večjo stabilnost in manjšo občutljivost na vlažnost v primerjavi z dvoslojnim parketom, vendar je dvoslojni parket lepljen in miruje na estrihu medtem ko se troslojni parket lahko premika po prostoru, ker je narejen na klik in ni lepljen na estrih

  • Cena: dvoslojni parket je običajno nekoliko dražji od troslojnega parketa. Če imate omejen proračun je lahko troslojni parket bolj privlačna možnost

  • Videz: obe vrsti parketa lahko ponudita estetsko privlačen videz, vendar lahko dvoslojni parket nudi večjo izbiro zaradi debelejše zgornje plasti saj je lahko parket dodatno grobo krtačen, prečno žagan, oblan… Zaradi debelejše zgornje plasti lahko ima dvoslojni parket daljšo življenjsko dobo saj ima več možnosti za obnovo v primeru poškodb in obrabe.

  • Enostavnost namestitve: troslojni gotovi parket je običajno lažje namestiti, saj ima sistem klik in se lahko položi plavajoče brez lepljenja. Dvoslojni parket je potrebno lepiti na estrih ali drugo primerno podlago s tem so stroški polaganja nekoliko višji.

  • Trajnost in vzdrževanje: obe vrsti parketa sta lahko trajni, vendar je pomembno, da sledite priporočilom proizvajalca glede vzdrževanja. Dvoslojni gotovi parket zaradi debelejše zgornje plasti ponuja večjo možnost obnove